Proloog
Door: Maarten
Blijf op de hoogte en volg Maarten
27 April 2012 | Nederland, Velserbroek
Het plan is dat Steven (12 jaar) en ik (géén 12 jaar...) morgen om circa 08.30 uur op de fiets stappen richting Parijs. We zijn zeker niet voornemens om Parijs morgen te halen, wees maar niet bang. De planning (ja ik weet het, we zouden sinds VBK-ROM de planning loslaten...) is, dat we over 6 dagen bij de finish in Parijs aankomen. De finish is de Eiffel Toren wel te verstaan.
Voor de duidelijkheid: eronder dan, of ervoor.
Dat is echter nog ver weg. Volgens het routeboekje iets van 640 km. Maar dat zal heus wel meer worden. Zoveel fiets ervaring hebben we inmiddels al.
Steven en ik gaan het eerste gedeelte van de pelgrimsroute van Haarlem naar Santiago de Compestela rijden. Deze begint ook officieel in Haarlem. Wij rijden dus zelfs nog meer, want Velserbroek - Haarlem (Grote Markt) is al gauw iets van 6 km!
Maar de eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we niet verder gaan dan Parijs. Althans, deze keer.
In tegenstelling tot de Italië trip, nu dus wel een einddoel. Goed, als je 12 bent is het ook wel lekker om een doel te hebben. Dan ga je niet filosofisch gewoon een stukje naar het Zuiden fietsen. Flauwekul !
Eerst morgen maar eens de eerste etappe. Plan was om naar Breda te gaan. Helaas bleken meer mensen het idee te hebben, want de overnachtings adresjes van "Vrienden op Fiets" waren vol. Dus dan maar een dorpske verder. Bavel wordt het nu. Iets ten Zuid-Oosten van Breda. Met fietsen komt ge nog eens ergens. Volgens de kaart is het iets van 130 km. Komt dus overeen met de etappe die wij vorig jaar van VBK naar Sneek hebben gefietst. Maar, we moeten het nog maar zien. IJs- en weder dienende....
Het grote verschil met vorig jaar echter is dat we toen qua tijd veel later in het jaar zaten en derhalve al veel meer trainings kilometers in de benen hadden. Ben dit jaar nog niet verder dan een paar keer op en neer naar KLM (Amstelveen) geweest. Maar dat is minder dan 50 km. Beetje 'gespannt' over de conditie ben ik derhalve wel... Steven zegt dat ik niet moet zeuren en gewoon moet trappen. Hij is nogal wijs voor zijn leeftijd. Let maar op, er komen nog meer van dit soort uitspraken vermoed ik.
De route gaat dan zondag verder naar onze zuiderburen (met regering, wij niet...) in Aalst. Vervolgens Doornik (Tournai) om de volgende dag Frankrijk binnen te pedaleren.
St.Quentin is de eerste franse overnachtingsplaats. Via een overnachting in Senlis gaan we dan naar de finish. Lijkt me wel leuk om dat via Place de la Concorde, Champs Elysees, Arc de Triomphe (me dunkt...) in de gele trui te doen. Geeft ons een beetje dat "gebroertjes Schleck" gevoel (we zijn immers ook familie...)
Maar dat alles is nog wel ver weg hoor en hoogmoed komt voor de val. Dus eerst maar eens naar Bavel. Moet ook al mooi zijn hoorde ik van de buurman.
De eerste dag hebben we zelfs 2 gesponserde tussenstops bij KLM collega's. De eerste voor koffie (met cake ?) in Hillegom bij Caroline (als ze maar al wakker is...). Al na 20 km (foei !) en de 2e bij Johan in Bergschenhoek (wie kent het niet...) op de helft van de dag afstand. Maar als we daar al moe zijn, blijven we misschien wel slapen daar. Johan is een aardige vent, vindt ie vast wel goed.
Nu bedenk ik me opeens dat ik in PAR ook wel een slaapplaats bij mijn AF collega's had kunnen regelen. Mwah....toch maar niet....
Het weerbericht voor morgen ziet er lekker nederlands uit. Bewolkt, 85% kans op regen en een flinke wind. Voordeel is wel dat het Noord-Oosten wind is en dat komt redelijk overeen met onze rijrichting. Hebben wij even mazzel dat Parijs in het Zuiden ligt.
Enfin, de regenspullen zitten dus boven in de tas. Wel zo makkelijk.
Als we Parijs halen, komen vrouw en dochter (Margie en Celina voor intimie) ons met de auto (met trekhaak en fietsendrager) weer ophalen. Attent he? We blijven dan wel ge-4-en 2 daagjes in de Franse hoodstad. Als je er dan toch bent....
Hoe het met de updates van het blog gaat, zien we allemaal wel. Als Steven lang doucht, kan ik grotere verhaaltjes schrijven. Zo niet, wordt het waarschijnlijk wat korter. Nu eerst maar eens naar bed. Een goede nachtrust is immers belangrijk.
A demain ! (tot morgen)
27 April 2012 - 22:05
Margie:
Nou, het belooft weer een mooie reis te worden. De fietsen staan al bepakt klaar, in de huiskamer weliswaar. Celina heeft de verlichting op Steven's fiets verzorgd en op haar sokken meegerend toen hij een proefrondje op de Klipper ging maken......Morgenochtend gezellig ontbijten met z'n 4tjes en dan de mannen uitzwaaien. Veel plezier, bon voyage.
Dikke kus en slaap lekker! -
28 April 2012 - 04:58
Buuf:
Succes mannen.
Hoop dat het snel droog wordt -
28 April 2012 - 07:08
Ria:
Wat een but-weer zeg voor jullie start....wat zou but-weer overigens in het Frans zijn? De but temps....de beau temps moeten jullie hebben. We duimen dat het gauw droog wordt. Bon voyage !
Salut, Ria en Hans -
28 April 2012 - 07:37
Marianne:
Ouch, wat een somber weer vanochtend. Zie dat het ook regent in Parijs, dus snel naar het zuiden doorfietsen heeft ook niet zoveel zin. Heel leuk om je eerste verhaal te lezen; we gaan het weer bijhouden. En voor die hards als jullie mag wat water de pret niet drukken! Hele goede reis, keep us posted. -
28 April 2012 - 08:32
Margie:
But weer!.....volgens mij is het gewoon met een K ipv met een B, wat een zeikweer. Maar petje af voor mijn mannen die toch gewoon op de fiets stappen. En nu kon buuf jullie ook uitzwaaien. Nou, hopen op droog weer en misschien ook nog wel zon :-) -
28 April 2012 - 08:44
Sharon:
S*#t gisteravond jullie vergeten te bellen. Nou mannen heel veel suc6 en hoop niet dat jullie als verzopen katten aankomen. Petje af hoor om met dit weer (voor je plezier) te gaan fietsen. Grt vanuit Zaandijk -
28 April 2012 - 12:04
Arno:
Hey Maarten en Steven.
Wat een goede reden om niet op mijn verjaardag te komen.
We zijn nu al geinspireerd. Thomas met name door de afstanden die Steven toch maar even gaat wegpeddelen.
Wij dus ingeschreven voor Boretti fietstour 110km volgend weekend.
Als we de smaak te pakken hebben misschien volgende keer met 4 naar uuhhh Vaals ?
Zet m op Kanjers !!
Groet van mij en de andere Stoeffies !