Etappe 12 - Reisverslag uit Châtillon-sur-Chalaronne, Frankrijk van Maarten Rooijers - WaarBenJij.nu Etappe 12 - Reisverslag uit Châtillon-sur-Chalaronne, Frankrijk van Maarten Rooijers - WaarBenJij.nu

Etappe 12

Door: fietsjeookterug

Blijf op de hoogte en volg Maarten

02 September 2010 | Frankrijk, Châtillon-sur-Chalaronne

Donderdag 2 sept 2010
Etappe 12
Buxy - Chatillon sur Chalaronne 95 km. (1081 - 1176 km.)
via: Sercy, Cluny, Macon zuid, Bey en Illiat.
Zonnig en warm.

:SMS update:: 3 september 2010 :
De winkel van de vrouw van malle pietje: www.lagraineterie.fr Bestellingen voor NL gaarne via mij....

:SMS update:: 2 september 2010 :
Vanochtend door de stapels dozen, tijdschriften, hobbelpaarden, vazen en religieuze beelden een weg naar beneden gebaand. De ontbijt tafel was gedekt. Was in de huiskamer. Zal je besparen te vertellen wat daar allemaal stond. Wat wel vermeldingswaardig is dat er bijna 10 soorten jam op tafel stonden. De helft is uit eigen tuin wist madame me te vertellen. Ik heb het principe van vele soorten jams nooit begrepen. Ze smaken nl. allemaal hetzelfde. Zoet. Alleen de kleur is anders. Ik denk ook dat de madame de verschillende kleurtjes leuk vond. Stond leuk bij de hobbelpaarden. Enfin, tijd om te gaan fietsen. De aardige mevrouw draagt me voortassen en vindt ze très lourde. Ze heeft gelijk. Het is maar goed dat ik zelf de achter tassen draag. Ze was anders omgevallen. Ik fiets net als gister over de Voie Verte. Een fietspad dat is aangelegd over het tracee van een oude spoorlijn. En ja de bielzen en rails zijn weggehaald. Er ligt asfalt. Volledig autovrij wel met skeelers maar die kan ik hebben.

:SMS update:: 2 september 2010 : Af en toe langs een oud stationnetje. Jolie! Dit hebben ze in België ook gedaan en fietst mooi en lekker door. Gewoon iets nuttigs gedaan voor de fietsers. Die fransen toch. Slimme jongens. Tot Cluny gaat het makkelijk. Ook veel loisiers. Hobbyisten. Dagjesmensen met picknick mandjes voorop. En zelfs een helm op! Alsof je je met 10 km p. u. zou bezeren als je valt... Van Cluny naar Macon is het andere koek. Op het kaartje van de VVV over dit fietspad stond ook al een moeilijke tekst met een paar uitroep tekens. Ik had bij het ontbijt tussen jam 2 en 3 aan de madame gevraagd wat dat betekende. Veel klimmen en dalen met steile stukken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Er was geen woord gelogen aan het VVV foldertje. Hier ook geen dagjes mensen of van die rol schaatsers. Alleen ik. Op de kaart stond dat ik een door een tunnel moest. Handig dacht ik, hoef je niet over de berg. Alleen hadden ze deze tunnel op drie vierde van de berg gemaakt. Scheelt ze boren door het steen. Zweten, trappen de 2e...

:SMS update:: 2 september 2010 :
...versnelling moest er voor het eerst aan te pas komen. De 1e mag pas in de uitlopers van de Alpen / Dauphine. Morgen dus... De tunnel kwam op tijd. 1.6 km met 11 graden door een berg. Het kan altijd erger. Aanvaard je lot zegt Marcus. Doen we dus.
Dan tijd voor de lunch. Ga een plaatsje in. Daarna kom ik verkeerd het plaatsje uit en ben bij een rotonde aan de rand van de stad die me niets zegt. Waar is dat fietspad? Komt een oude dame op de fiets naar beneden zigzaggen. We vragen of zij de weg naar de Voie Verte terug weet. "Pouvez vous me suivre"? vraagt ze aan mij. Maar al te graag, zeg ik. Ze kijkt eens goed naar mijn tassen en dan naar mij. Dat kan nooit al te snel gaan, denkt ze. Wijs mens. Ik denk dat ze daarom met 12 km. per uur voor me uitrijdt. Moet me uiterste best doen om niet tegen haar aan te rijden. Want ze is zo aardig om dit te doen. Oude mensen zijn niet ook bang voor vrachtwagens. Ze gaan gewoon. En wie ben ik dan om te blijven staan. Suivre, zei ze toch. Dat doe ik braaf.

:SMS update:: 2 september 2010 :
Na tien minuten zegt ze iets van la bas met enkele honderden meters. Het zal wel. Gelukkig wijst ze ook een kant op. Ik bedank haar hartelijk en ga die richting op. Maar na enkele honderden meters geen fietspad. Ik pak de kaart er nog maar eens bij en sta aan de rand van de weg. Dan getoeter. Een klein busje stopt naast me. "Ik ben OOK Italiaan" zegt de man in de auto en wijst op de sticker op mijn tas die er nog net op zit. Die van Haarlem was er bij Leuven al af. Maar Italië is gewichtiger dan Haarlem. Met een sticker van Italië kom je ergens. Zo ook bij het fietspad. De italiaanse meneer rijdt me voor. Aardige mensen die Italianen. Dat belooft nog wat voor straks.

Het eerste route boekje is nu klaar en ik moet 80 km fietsen om op de route van de tweede boekje te komen. Het eerste boekje was het eerste deel naar Barcelona. Het nieuwe boekje is het tweede deel van de route naar de Middelandse Zee. Ingewikkeld. Ik weet het. Maar routes naar Rome gaan niet zo. Alleen die van Ilja. En van mij...

:SMS update:: 2 september 2010 :
Dat betekent dat het nu zelf navigeren is met de kaarten van meneer Michelin. Gaat op zich prima maar zelf vind je die leuke weggetjes en speciale fietspaden niet. Via wat N en D wegen komen we op de plaats van bestemming. Onderweg een aantal maal door de TGV ingehaald. Ook naar het Zuiden. Maar sneller. Ik heb echter geen haast.
Grappig is ook dat je een aantal maal over de A6 heen fietst, via een brug wel te verstaan dus over is hier erboven. Zo hard fiets ik nou ook weer niet. Bovendien betaal ik geen tol. De A6, voor velen bekend, is de Route du Soleil. De vakantie route naar Zuid-Frankrijk of de spaanse costaas. In het centrum ga ik naar de VVV. Zij komen met een adres van een hotel. Ga daar de kamer bekijken maar is zelfs voor mij niet acceptabel. Klein oud en vies. Heb heimwee naar de jam mevrouw en zelfs naar meneer Emiel. Hier zijn echter ook een aantal B en B. Ik kies er een en doe mijn intrede. Kijk in de avond even naar de route voor morgen. Dat had ik beter niet kunnen doen...

• 02 September 2010 - 19:39

Bas:

Maarten,
    Geweldig, wat een avonturen. Petje af voor je prestaties. Valt me nog mee dat er geen chien van een erf achter je fiets is aangerend. Hou vol en hard doortrappen....anders holt die hond je nog voorbij. Overigens hebben we wat geld vaststaan in Iran. Gezien die grote fietstassen van jou, kun je misschien doortrappen naar Teheran en de biljetten meenemen ? Van de Paus in Rome naar de Ayatolla moet kunnen.
    Groet, Bas

• 02 September 2010 - 19:43

Arno:

Hey Maarten, het weer ziet er goed uit daar man... Ik zou mezelf wel ff willen teleporteren om een paar daagjes mee te fietsen.
    1 stickers down zag ik en anderen getaped.. hou ze goed in de gaten.
    Denk aan mooie dingen !!
    Gr, Arno

• 02 September 2010 - 20:08

Mark :

Maarten,

wat een verhalen allemaal al in zo'n korte tijd. Ben zelf net terug van CDG - AMS (600KM)fietsen en je krijgt de groeten van Joop Z.

Ik houd je site in de gaten en wens je veel succes toe.

groet,

Mark

• 02 September 2010 - 20:41

Margie:

Geweldig, mensen op de fiets met picknickmand en helm op, ik vind het geen combinatie. Hadden ze ook nog elleboog- en kniebeschermers om? En zat er ook nog een vlaggetje achterop? Het is weer erg leuk om te lezen. Dat jij jam hebt gegeten....... dat kwam natuurlijk door de leuke kleurtjes.

Bon courage!

• 03 September 2010 - 06:26

Marco:

Maarten,

voor iemand die niet zeker wist of hij wel een reisverslag zou produceren ben je aardig aan het tikken.
    Ga zo door want het is hartstikke leuk om te lezen.

Suc-6 en niet te snel gaan.

Gr Marco

• 03 September 2010 - 06:30

Ton Dieben:

Maarten, geniet van je redelijk gedailleerde verhalen. Brengt met wel op een gedachte die al langer heb, maar dan naar Santiago de Compostella. Ook een mooie bestemming

• 03 September 2010 - 06:50

Caroline:

Maarten, zet hem op vandaag !

• 03 September 2010 - 07:35

Albert En Ilse:

hoi maarten flink gefietst gisteren en nu weer op naar de volgende plaats, je vreet ze allemaal weg we leven zo met je mee, dat we in gedachten met een grote verrekijker in rome op een berg staan, om te kijken of je er al aan komt,als het zo doorgaat,kan het niet lang meer duren.groetjes van ons hoofddorpers.doei.

• 03 September 2010 - 07:50

Margie:

Jemig, jij hebt nog tot laat updates gemaakt, ik dacht dat je moe was. Of had je toch weer een opleving? Maar je hoort mij niet klagen hoor, het is veel te leuk die verhalen. Enfin, we genieten heerlijk met je mee.
    Wat gaaf dat die Italiaan je ging helpen. Die was natuurlijk allang blij dat hij in Frankrijk een 'landgenoot' dacht aan te treffen.

Fiets-ze

• 03 September 2010 - 12:53

Margie:

Wel goed blijven drinken hoor, als het zo heet is. Stuur maar wat van die warmte hiernaartoe, want zo warm is het hier niet. :-(

• 03 September 2010 - 14:15

Wilna:

Heb je wel eens van een 'rustdag' gehoord?

• 03 September 2010 - 14:22

Chiel:

Jeetje Maarten; dat je al in Lyon bent! Nog een paar dagen en je bent aan de Mediterranee, en daar ligt Italië ook aan!
    Vol bewondering zijn we!
    Patty en Chiel

• 03 September 2010 - 15:27

Je Weet Wetl:

Je schrijft leuk hoor Maarten. Ik kan het niet altijd lezen maar de verhalen zijn goed!!

• 03 September 2010 - 19:30

DE WORMERS:

Maarten jam is goed voor de spieren,ook veel met de linkerhand om de schouderzwaaien,goed voor de bloed stroming.Thuis en Velzbr gaat goed.Grtjes van Jamie

• 04 September 2010 - 07:26

Sabine:

Hoi Maarten,

Het is erg leuk om je verhalen te lezen. Je kan ze straks wel bundelen en uitgeven :-).
    Succes vandaag want het is volgens mij weer een warme zonnige tropische dag voor je.

Groetjes Sabine

• 04 September 2010 - 12:25

Albert En Ilse:

hallo mrt.je bent weer druk aan het tikken geweest bedankt kunnen we weer genieten.we nemen aan dat je vandaag een rustdag ingelast hebt, wat heel logisch is want je benen moeten het toch maar doen in iedergeval geniet ze en tot de volgende etappe doei

• 04 September 2010 - 16:42

DE WORMERS:

Was de jam lekker?Dat was dus flink zweten, maar daarna kan je wat onspanen.Leuk Remy ontmoet te hebben.Ha die Fransoossen kunnen wat van,lekker eten dus. Tot horens. Doeiiiiii

• 04 September 2010 - 19:20

Moeder:

Ik heb de foto's zitten kijken en ik vond ze erg leuk. Ik heb hier lekker zitten eten, maar het wordt al weer donker dus ik moet alweer naar huis.
    Gelukkig kan je weer fietsen zonder pijn.
    Heel veel succes veder en een mooie reis met mooi weer.
    Tot wederziens
    Groetjes van mama

• 05 September 2010 - 11:36

Jordy, Jesse & Julia:

Wat heeft u al veel meegemaakt! Wij vinden het leuk om de foto's te kijken. Onze papa (Alex) fiets alleen maar van het huis naar Onze Gezellen, dus u bent veel beter ;)
    Geniet van alles, high 5 van de buurtjes Klipper 43

• 05 September 2010 - 15:19

Ria:

Hi Maarten,
    Zo ik ben er eens even lekker voor gaan zitten om helemaal bij te lezen. Lekker buiten want hier schijnt zowaar ook weer eens de zon en kunnen we ons zonder lieslaarzen buiten vertonen. Ik heb weer genoten van je verhalen....wat ben je ook al een eind zeg! Zet 'm op..veel plezier nog en blijf schrijven. Groetjes van Ria en Hans, Hillegom

• 06 September 2010 - 21:10

Maarten Rooijers:

He Jesse, Jordi en Julia, OG is best ver weg hoor, zeker met zind tegen. er zit ook een klim in bij de dijk, dus je moet het niet onderschatten. Moeilijk woord, mama of pap leggen het zel uit...

• 06 September 2010 - 21:12

Maarten Rooijers:

Sorry de W is hier de Z dus zoms ga ik de mist in...